Príbehy Malých arkán

Rozložili ste si niekedy všetky tarotové karty z jednej sady pred seba? Ostala som očarená. Toľko výpovedí, príbehov, súvislostí, nových perspektív. Život na dlani – doslova. J Veľa kníh o Tarote ponúka výklady k jednotlivým kartám, popisuje možné významy každej karty zvlášť. Často mi pri takýchto interpretáciách chýbajú súvislosti, kontext – odkiaľ kvalita zobrazená kartou pochádza a kam smeruje. V Malých arkánach karty od Esa až po 10 rozprávajú príbeh a karta, ktorú si pri výklade vytiahneme, nám ukazuje kde v tomto príbehu sa práve nachádzame. Predovšetkým sady tarotových kariet, ktoré majú scény a postavy vyobrazené na všetkých kartách (napr. Rider Waite Tarot a ďalšie na ňom bazírujúce sady), inšpirujú k vnímaniu obsahu kariet skrz príbehy. Na každej karte sa niečo odohráva a spolu vytvárajú dej s výstupom, vrcholom a pádom. Nasledujúci obrázok príbeh znázorňuje – našu cestu každodenným životom – Malými arkánami:


Palice, poháre, meče, mince – štyri aspekty našej osobnosti. Oheň, voda, vzduch, zem... Predstavme si štyroch kamarátov, ktorí sa rozhodnú ísť na výlet. Prežívajú tú istú skutočnosť po svojom. Pri písaní som sa nechala inšpirovať kartami zo sady Univerzální WaiteTarot.

ESÁ
Je ráno, Esá sa budia. Eso palíc vie, že dnes niečo podnikne, bude to dobrodružné, akčné, vášnivé. Nevadí, že ešte nemá presnú predstavu; tá sa objaví v pravú chvíľu a na správnom mieste. Hurá a už vyskakuje z postele! Eso pohárov si hovie v teplej a mäkkej posteli, necháva doznieť sen a pomaly sa prebúdza. Vníma čvirikanie vtákov, teplo slnka, ktoré svieti do izby, počuje vonku deti behať. Teší sa z nového dňa. Eso mečov otvára oči a myšlienky sa mu túlajú medzi snom a realitou. Ešte pred chvíľou plával na mori s delfínmi a zrazu nachádza sám seba v posteli vo svojej izbe. Je tu nový deň, nové možnosti, nové nápady. Eso mincí má ráno dobrú náladu. Vonku svieti slnko, raňajky ho čakajú na stole, v izbe rozvoniava káva.

DVOJKY
Dvojka palíc vyjde na balkón, zahľadí sa doďaleka. Vníma, že všetky možnosti ležia v jeho rukách. Môže čokoľvek, stačí si vybrať. A čo skutočne chce? Ťahá ho to von, láka ho cesta. Vníma svoj vnútorný hlas a hľadá to pravé orechové - rozhoduje sa. Dvojka pohárov sa pri raňajkách porozpráva s partnerkou, podelí sa s ňou o svoje pocity a radosť z dnešného dňa. Má chuť na výlet. Dvojka mečov vyhľadáva kľud, meditačné prostredie, kde ho nič neruší. Svetu dáva jasne najavo, že chce byť chvíľu sám so sebou. Myšlienky necháva voľne plynúť a vníma pokoj, ktorý napĺňa každú bunku jeho tela. Tu je doma a von sa mu veľmi nechce. Dnes ho však čaká výzva - výlet. Dvojka mincí sa pohráva s možnosťami, ktoré drží v rukách. Doslova s nimi žongluje. Nemá zatiaľ čo stratiť, a tak nakoniec hodí mincu – a padol „výlet“.

TROJKY
Trojka palíc vie: dnes pôjde na výlet. Niet o tom pochýb. S nadšením si zbalí buchty do batôžka a vydáva sa na cestu. Kompas ani mapu nepotrebuje, nosí ho v sebe. Intuitívne sa nechá viesť tou „správnou“ cestou. Prvý výstup do kopca ide ľahko, akoby ho poháňal neviditeľný motor. Trojka pohárov usporiada rozlúčkovú oslavu, kde si naposledy vychutnáva prítomnosť všetkých, ktorých má rád a s ktorými mu je dobre. Vyráža do sveta s vierou v šťastný návrat domov. Trojka mečov nie je vôbec výletom nadšená. Nechce opustiť stav kľudu a vnútornej harmónie. Nechce vidieť okolitý svet a až príliš neskoro si uvedomuje, že na výlet, ktorý kedysi dávno sľúbil, vlastne nechce. No plán je jasný, záväzky musí dodržať, tak sa vydáva na cestu. V smútku a bolesti, s nechuťou a pochybnosťami sa vlečie do prvého kopca. Trojka mincí sa postupne a s pragmatizmom sebe vlastným nachystá: zabalí si dostatok jedla, pitia, mapu aj kompas, vopred si naštuduje cestu, poradí sa so susedom, skúseným alpinistom, a ide. Vie, že ho čaká dlhá cesta, preto si počas prvého výstupu šetrí sily. Pomaly šplhá hore a zároveň sa kochá prírodou okolo seba.

ŠTVORKY
Štvorka palíc zvládne prvý výstup hravo. Má radosť z dosiahnutia plošinky, kde si môže oddýchnuť a vychutnať si dobrý pocit z prvého úspechu. Vytiahne buchty z batôžka a posilní sa na ďalšiu cestu. Pre Štvorku pohárov nastal na plošinke čas zastavenia sa. Naplno preciťuje svoju odlúčenosť od ostatných a je mu trochu ťažko. Uzatvára sa do seba a spomína na svojich blízkych, ktorých zanechal doma. Čo asi robia? Nevníma krásu okolo seba, len občas začuje vtákov, ktorí preletia nad jeho hlavou. Štvorka mečov sa dotacká na plošinu, kde zistí, že si úplne zabudol vziať so sebou jedlo a pitie. Bude musieť dnes žiť zo vzduchu. Uťahaný si líha na zem a zaspáva. Štvorka mincí rozvážnym krokom vystúpi až na plošinku, kde si postaví stan, urobí táborák a opečie klobásku. Zapíše si do notesa svoje doterajšie skúsenosti a zážitky, medzi stránky vloží kvet, ktorý si odtrhol a vylisuje na pamiatku. Okoloidúci turisti ho zdravia avšak Štvorka mincí obozretne a s nedôverou radšej zbalí svoje veci a zalezie do stanu, kde sa cíti v bezpečí.

PÄŤKY
A prichádza najnáročnejšia časť výstupu. Strmá skala až na vrchol. Päťka palíc po občerstvujúcej prestávke s odhodlaním stúpa hore. Bojuje, nikdy sa liezť po skalách neučil, no inštinktívne nájde to správne miesto, kde uchopiť kameň, kde oprieť nohu. Na pochyby teraz nie je priestor, neobzerá sa za seba, ide. Učí sa a zbiera skúsenosti „za behu“. Päťka pohárov sa medzičasom zmieta v pochybnostiach a v smútku. Prečo vôbec odišiel z domu? Ide mu srdce puknúť od žiaľu nad „rozliatym mliekom“. Avšak vníma, že potrebuje ísť ďalej, prejsť cez vrchol kopca, prejsť „cez most na druhú stranu“. Pozbiera svoje dva „neprevrhnuté poháre“ plné nádeje a túžby a stúpa hore. Päťku mečov pri pohľade na strmý výstup chytí zlosť. Tak takto som to predsa neplánoval! Pôvodne som mal na mysli príjemnú prechádzku a zatiaľ sa tu plahočím snáď na Mount Everest. Ustúp z cesty, skala, inač poznáš, čo dokáže môj hnev. Päťka mečov tasí svoje zbrane a so zaťatými zubami lezie hore. Seká okolo seba hlava-nehlava. Zúri. A šplhá. Päťka mincí sa pozrie na výstup, ktorý ho čaká a zisťuje, že stan, ani ďalšiu výbavu so sebou nepoberie. Pokiaľ chce dosiahnuť vrchol, musí všetko zanechať na plošine a postupovať ďalej na ľahko. Všetky svoje veci odkladá do blízkej jaskyne. Dôveruje, že všetko, čo na cestu potrebuje, mu bude poskytnuté. Turisti s prekvapením sledujú, čo robí, myslia si o ňom svoje a možno ho považujú aj tak trochu za blázna. Všetky svoje majetky odhadzuje preč, aby mohol pokračovať svojou cestou. Výstup je náročný a neobíde sa ani bez škrabancov a modrín. No napriek zraneniam ide.

ŠESTKY
A sme na kopci. Deň sa posunul v čase, je obed a naši štyria kamaráti dosiahli vrchol. Šestku palíc pri pohľade na dosiahnuté zaplaví pocit víťazstva, je dobojované. Cíti sa byť „kráľom, ktorý sa nesie na koni“, oslavuje svoju veľkoleposť. Dosiahol maximum. Šestka pohárov sa zahľadí na krajinu okolo seba a zaplaví ju pocit radosti. Vníma, že je súčasťou niečoho veľkého, niečoho veľkolepého. Preciťuje krásu okolo seba a je naplnený láskou a pokorou. Vníma, že je na ceste domov. Šestka mečov sa z posledných síl preseká až k vrcholu. Od vyčerpania klesne na zem a pohľadom občas zablúdi po horách a údoliach okolo seba. Postupne sa dvíha na nohy a vidí spúšť, ktorú za sebou zanechal. Toto predsa nechcel. Je unavený, smutný. Takto nemôže ísť ďalej. Vníma, ako mu vietor fúka okolo hlavy, akoby čistil jeho myšlienky. Čo sa stalo, sa stalo, svoje skutky neodčiní, pôjde ďalej, najradšej by sa nechal „previezť na druhý breh“ a začal odznovu. Šestka mincí svoj výstup zvláda. Na vrchole ho čaká príjemné pohostinstvo s vynikajúcim obedom. Majiteľ pohostinstva Šestku mincí víta a pozýva ďalej. Na terase sa kochá výhľadom a s pokorou a vďačnosťou prijíma dary hostiteľa.

SEDMIČKY
Z kopca vedie cesta dole späť do údolia cez previs. Je to miesto, kde sú naši kamaráti konfrontovaní s vlastnými ilúziami. Sedmičke palíc sa vrchol kopca nechce opúšťať. Tu bol predsa king, a teraz sa má vzdať svojho miesta na výslní? Cíti ohrozenie, nebezpečenstvo, stráca pôdu pod nohami. Má strach. Chce bojovať, no nenachádza nepriateľa. Ešte sa krvopotne drží rukami vrcholu, no nohami už kope vo vzduchu. Zúfalo hľadá záchytný bod a vie, že sa musí pustiť. Víťazný veniec Šestky padá. Sedmička pohárov vníma neistotu. Už visí a nohy sa dotýkajú hmly. Nevie, kam padne. Statky, peniaze, úspechy, školy,... čo z toho mu teraz poskytne oporu? V čo môže veriť? Samé vzdušné zámky. Samá ilúzia, hmla, skrz ktorú nenachádza seba. Padá. Sedmička mečov chce previs obísť. Prečo sa trápiť a bojovať s neistotou? Potichu a nikým nepovšimnutý si zbalí svojich pár vecí a vydáva sa dole bočnou cestičkou. Sedmička mincí pragmaticky zhodnotí aktuálnu situáciu, na základe svojich doterajších skúseností zvolí spôsob zvládnutia previsu, ktorý najlepšie vyhovuje jeho schopnostiam a možnostiam. Nová situácia pred neho stavia nové výzvy, hľadanie nových riešení. Má kus cesty za sebou, je spokojný s tým, čo doposiaľ zvládol, a zároveň si uvedomuje, že cesta pokračuje.

OSMIČKY
Sedmička palíc dopadá na pevnú zem. Pomaly sa zmráka, deň sa chýli k večeru. Osmička palíc sa s úľavou a čerstvou energiou rozbieha dole kopcom. Už aby bol doma. Rýchlo dobehne na parkovisko pod kopcom a sadá do auta. Osmička pohárov sa po náročnom zoskoku cíti vyčerpaná. Opierajúc sa o paličku pomaly schádza dole úbočím. Nevie, kam ide, stmieva sa a nevidí na cestu. Verí – dôveruje, že sa cestou-necestou dostane späť domov. Brodí sa potokmi, prechádza hustým lesom. Ide. Osmička mečov sa dostáva na koniec bočnej cestičky, ktorá končí v húštinách a nikam ďalej nevedie. Už je tma a pre návrat neskoro. Neostáva mu nič iné, než zostať. Osmička mincí si cestu dole kopcom vychutnáva. Krok za krokom postupne míňa meter za metrom.

DEVIATKY
Deviatka palíc prichádza domov. Auto parkuje v garáži. Ostáva v ňom sedieť a v hlave mu víria myšlienky plné pochybností, strachu... už raz sa takto vracal z výletu a nikto doma nebol. Nikto ho nečakal. Bol sám. Staré rany sa otvárajú a bolestivé spomienky ho nepustia von. Noc napol prebdie a prespí v aute. Deviatka pohárov si unavene sadá na mäkký mech v lese. Všade je tma, cez husté konáre stromov sotva kde-tu zbadá hviezdu na oblohe. Sám si je jediným spoločníkom. Kde Sedmička pohárov hľadala a skrz hmlu nenachádzala, tu Deviatka vníma a objavuje krásu a bohatstvo vo vlastnom vnútri. Má rodinu, priateľov – miluje a je milovaný. Cíti sa byť najväčším boháčom pod nebom. Deviatku mečov pohltí strach. Kade to šiel? Čo s ním teraz bude? Noc prebdie vo výčitkách, sebaľútosti, hnevu a strachu. Nevidí, nevníma svet okolo, utápa sa v beznádeji. Je to ako zlý sen. Deviatka mincí si na noc ustiela v útulnej jaskyni. Na večeru si nachystá šalát z lesných plodov a necháva sa uspať pohľadom na nočnú oblohu. Na svete je krásne.

DESIATKY
Je ráno. Desiatka palíc sa zobúdza v aute. Unaveným krokom vyjde von a z kufra vyloží svoje veci. Má toho veľa, no nikto mu neprichádza na pomoc. Skoncentruje svoji sily a všetko odnáša domov sám. Desiatka pohárov sa vracia domov. Privítajú ho rozštebotané deti, ťahajú ho za ruku a chcú sa s ním hrať. Jeho žena ho láskyplne víta. Áno, je doma. Všetci spoločne oslávia jeho návrat. Desiatka mečov... sa už nevráti. Desiatka mincí vchádza do svojho mesta. Život tu naplno prúdi, každý niečo robí. Mesto prekypuje hojnosťou a nikomu nič nechýba. Pri vstupnej bráne sa Desiatka pozdraví so susedmi a pokračuje do svojho domu. Vybalí tašky, vyperie veci, ešte sa teší zo spomienok na pekný výlet a postupne sa opäť vracia na svoje miesto do každodenného života.

Iná sada kariet môže inšpirovať k iným príbehom, každý kartár vníma karty po svojom, každý výklad, každá interpretácia je originál. Vytvorte si aj Vy Váš jedinečný príbeh Malých arkán. 

Žádné komentáře:

Okomentovat